Typische slowenische Brote / Kruh
Moderator: Trojica
-
Thema-Ersteller - Dem Forum verfallen
- Beiträge: 518
- Registriert: 22. Jul 2009 09:14
- Slowenischkenntnisse: Fließend verstehen und sprechen
- Wohnort:
- Hat sich bedankt: 0
- Danksagung erhalten: 0
Okt 2009
07
13:07
Typische slowenische Brote / Kruh
Belokranjska pogača
75 dag mehke moke
3 dl vode
malo olja
4 dag kvasa
drobna sol - 3 ščepce
groba morska sol za posipanje
kumina
jajce za premaz
Iz moke, vode, olja, kvasa, treh ščepcev drobne soli zamesimo testo. Pokrijemo in pustimo počivati oz. vzhajati 30 minut. Nato razvaljamo 2cm na tanko, premažemo s stepenim jajcem, z nožem narahlo zarežemo mrežo po površini in posujemo z grobo morsko soljo in kumino. Spečemo v pečici.
75 dag mehke moke
3 dl vode
malo olja
4 dag kvasa
drobna sol - 3 ščepce
groba morska sol za posipanje
kumina
jajce za premaz
Iz moke, vode, olja, kvasa, treh ščepcev drobne soli zamesimo testo. Pokrijemo in pustimo počivati oz. vzhajati 30 minut. Nato razvaljamo 2cm na tanko, premažemo s stepenim jajcem, z nožem narahlo zarežemo mrežo po površini in posujemo z grobo morsko soljo in kumino. Spečemo v pečici.
-
Thema-Ersteller - Dem Forum verfallen
- Beiträge: 518
- Registriert: 22. Jul 2009 09:14
- Slowenischkenntnisse: Fließend verstehen und sprechen
- Wohnort:
- Hat sich bedankt: 0
- Danksagung erhalten: 0
Okt 2009
07
13:11
Re: Typische slowenische Brote / Kruh
Koruzni hlebec ( Maisbrot Domaci)
1/2 kg koruzne moke
1/2 kg bele moke
1 kocka kvasa
2 jajci
1/2 dl stopljenega, mlačnega masla
2 dl mleka
sol
voda
Moko presejemo in jo damo v skledo, kamor postavimo kvasec. Ko se začne nekoliko dvigovati, mu dodamo mleko, jajca, maslo in sol. Postopoma dolivamo mlačno vodo, da dobimo voljno testo.
Vzhajanega narahlo stresemo na pekač, ga namažemo z ražvrkljanim jajcem in prerežemo z nožem (da ne poči).
Jaz ga pečem cca. 15 minut na 200 stopinj, nakar zmanjšam na 170 stopinj ter pečem še 45 minut.
1/2 kg koruzne moke
1/2 kg bele moke
1 kocka kvasa
2 jajci
1/2 dl stopljenega, mlačnega masla
2 dl mleka
sol
voda
Moko presejemo in jo damo v skledo, kamor postavimo kvasec. Ko se začne nekoliko dvigovati, mu dodamo mleko, jajca, maslo in sol. Postopoma dolivamo mlačno vodo, da dobimo voljno testo.
Vzhajanega narahlo stresemo na pekač, ga namažemo z ražvrkljanim jajcem in prerežemo z nožem (da ne poči).
Jaz ga pečem cca. 15 minut na 200 stopinj, nakar zmanjšam na 170 stopinj ter pečem še 45 minut.
-
Thema-Ersteller - Dem Forum verfallen
- Beiträge: 518
- Registriert: 22. Jul 2009 09:14
- Slowenischkenntnisse: Fließend verstehen und sprechen
- Wohnort:
- Hat sich bedankt: 0
- Danksagung erhalten: 0
Okt 2009
07
13:16
Re: Typische slowenische Brote / Kruh
Kvašeni slani rogljički ( Salzige hörnchen ) man kann sie auchfüllen mit Käse
1 kg moke
2,5 dl olja
2,5 dl mleka
1 kocka kvasa
sol
Iz naštetih sestavin zamesimo testo, ga razdelimo na 15 hlebčkov in jih pustimo vzhajati.
Ko se njihova masa poveča za polovico, enega po enega razvaljamo v kroge, ki jih razrežemo na 8 trikotnikov in vsakega posebej zvijemo (od zunanjega roba proti sredini) ter položimo v pekač. Pustimo še malo vzhajati, pomažemo z jajcem, lahko potresemo še s sezamom ali pa makom ter damo peči.
1 kg moke
2,5 dl olja
2,5 dl mleka
1 kocka kvasa
sol
Iz naštetih sestavin zamesimo testo, ga razdelimo na 15 hlebčkov in jih pustimo vzhajati.
Ko se njihova masa poveča za polovico, enega po enega razvaljamo v kroge, ki jih razrežemo na 8 trikotnikov in vsakega posebej zvijemo (od zunanjega roba proti sredini) ter položimo v pekač. Pustimo še malo vzhajati, pomažemo z jajcem, lahko potresemo še s sezamom ali pa makom ter damo peči.
-
Thema-Ersteller - Dem Forum verfallen
- Beiträge: 518
- Registriert: 22. Jul 2009 09:14
- Slowenischkenntnisse: Fließend verstehen und sprechen
- Wohnort:
- Hat sich bedankt: 0
- Danksagung erhalten: 0
Okt 2009
07
13:17
Re: Typische slowenische Brote / Kruh
Kvašeni rogljički (süße hörnchen mit Aprikosenmarmelade)
75 dkg moke
5 dl mleka
1,5 dl rastlinskega olja
1 jajce za testo
1 jajce za premaz
2 in pol žlici sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorja
2 dkg kvasa
25 dkg marelične marmelade
Kvašeno testo naredimo tako , da mleko malo segrejemo, dodamo kvas in sladkor in vanili sladkor in počasi dodajamo moko. Mešamo in dodajamo olje.Testo mora biti voljno in elastično. Pokritega pustimo da vzhaja. Nato ga razdelimo na štiri ali pet kupčkov malo ga pregnetemo in zopet pokrijemo in mora še enkrat vzhajati. Kupčke razvaljamo, vsakega razrežemo na 12 do 15 kvadratov. Na vsakega damo 1 kavno žličko marelične marmelade(lahko tudi orehov ali skutin nadev),testo zavijemo v rogljiček. Pustimo, da še enkrat vzhaja 15 minut. Rogljičke premažemo s stepenim jajcem, jih damo na peki papir v pekač in pečemo pri 180 do 200 stopinjah 20 minut. Ohlajene posujemo s sladkorjem v prahu.
75 dkg moke
5 dl mleka
1,5 dl rastlinskega olja
1 jajce za testo
1 jajce za premaz
2 in pol žlici sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorja
2 dkg kvasa
25 dkg marelične marmelade
Kvašeno testo naredimo tako , da mleko malo segrejemo, dodamo kvas in sladkor in vanili sladkor in počasi dodajamo moko. Mešamo in dodajamo olje.Testo mora biti voljno in elastično. Pokritega pustimo da vzhaja. Nato ga razdelimo na štiri ali pet kupčkov malo ga pregnetemo in zopet pokrijemo in mora še enkrat vzhajati. Kupčke razvaljamo, vsakega razrežemo na 12 do 15 kvadratov. Na vsakega damo 1 kavno žličko marelične marmelade(lahko tudi orehov ali skutin nadev),testo zavijemo v rogljiček. Pustimo, da še enkrat vzhaja 15 minut. Rogljičke premažemo s stepenim jajcem, jih damo na peki papir v pekač in pečemo pri 180 do 200 stopinjah 20 minut. Ohlajene posujemo s sladkorjem v prahu.
-
Thema-Ersteller - Dem Forum verfallen
- Beiträge: 518
- Registriert: 22. Jul 2009 09:14
- Slowenischkenntnisse: Fließend verstehen und sprechen
- Wohnort:
- Hat sich bedankt: 0
- Danksagung erhalten: 0
Okt 2009
07
13:21
Re: Typische slowenische Brote / Kruh
Gibanica (slana) Gibanica salzige es gibt salzige und süße
Testo:
500 g moke
2 dl mleka
1,2 dl vode
50 g raztopljenega masla
1 vrečka suhega kvasa (ali 25 g svežega)
1 žlička soli
1/2 žličke sladkorja
Nadev:
500 g skute
400 g kisle smetane
sol
3 jajca
Sestavine za testo zmešamo (lahko tudi v multipraktiku) in pustimo vzhajati.
Sestavine za nadev zmešamo.
Vzhajano testo razdelimo na dva dela, ga razvlečemo ali razvaljamo, premažemo z raztopljenim maslom in nadevom ter zvijemo. Položimo v naoljen pekač (lahko uporabimo tudi peki papir) ter premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pustimo, da vzhaja še 15 minut in nato pečemo približno 45 minut na 180 stopinj.
Pečeno gibanico vzamemo iz pečice, poškropimo z vodo in pokrijemo s kuhinjsko krpo, da se skorjica malo zmehča. Postrežemo toplo ali hladno.
Testo:
500 g moke
2 dl mleka
1,2 dl vode
50 g raztopljenega masla
1 vrečka suhega kvasa (ali 25 g svežega)
1 žlička soli
1/2 žličke sladkorja
Nadev:
500 g skute
400 g kisle smetane
sol
3 jajca
Sestavine za testo zmešamo (lahko tudi v multipraktiku) in pustimo vzhajati.
Sestavine za nadev zmešamo.
Vzhajano testo razdelimo na dva dela, ga razvlečemo ali razvaljamo, premažemo z raztopljenim maslom in nadevom ter zvijemo. Položimo v naoljen pekač (lahko uporabimo tudi peki papir) ter premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pustimo, da vzhaja še 15 minut in nato pečemo približno 45 minut na 180 stopinj.
Pečeno gibanico vzamemo iz pečice, poškropimo z vodo in pokrijemo s kuhinjsko krpo, da se skorjica malo zmehča. Postrežemo toplo ali hladno.
Erstelle einen Zugang oder melde dich an, um zu kommentieren
Du musst registriert sein, um kommentieren zu können
Erstelle einen Zugang
Kein Mitglied? Registriere dich jetzt
Mitglieder können kommentieren und eigene Themen starten
Kostenlos und dauert nur eine Minute
Anmelden
Wer ist online?
Mitglieder in diesem Forum: 0 Mitglieder und 1 Gast