Typisch slowenisch

Von leicht bis deftig

Moderator: Trojica

Benutzeravatar

France Prešeren
Gehört zum Foruminventar
Beiträge: 5764
Registriert: 13. Jun 2009 13:34
Geschlecht: männlich
Slowenischkenntnisse: Umgangssprachlich (Smalltalk)
Wohnort: Novo mesto
Hat sich bedankt: 504 Mal
Danksagung erhalten: 997 Mal
Gender:
Slovenia
Aug 2009 15 11:04

Re: Typisch slowenisch

Ungelesener Beitrag von France Prešeren

Letzter Beitrag der vorhergehenden Seite:

Tom hat geschrieben: Allgemeine Frage:
Wer von Euch liebt frische Schlachtplatten? Also Kesselfleisch und so weiter.
Hierfür würde ich mehr bezahlen, als für jedes Madonna-Konzert. :mrgreen:
So eine Platte bekam ich dieses Jahr in HR. Knochen abnagen inklusive diesem Gilet ist allerdings so gar nicht mein Ding. Doch wehe man nagt nicht alles ab, dann wird man gleich mal schief angeschaut. Waren zum Glück auch gute Fleischstücke dabei, denn ansonsten wäre es reine Resteverwertung gewesen.

Besser als ein Madonna-Konzert ist es allerdings in jedem Fall! :lachend:
Marjan hat geschrieben:Wann und wo gibt es das nächste Konzert?
Ich kann Dir nur sagen, wo es nicht stattfindet. :lachen: http://www.forum-slowenien.de/slowenien ... a-t17.html
Nazadnje še, prijatlji,kozarce zase vzdignimo,ki smo zato se zbrat'li,ker dobro v srcu mislimo.
Benutzeravatar

stajerka
Dem Forum verfallen
Beiträge: 518
Registriert: 22. Jul 2009 09:14
Slowenischkenntnisse: Fließend verstehen und sprechen
Wohnort:
Hat sich bedankt: 0
Danksagung erhalten: 0
Okt 2009 07 12:12

Re: Typisch slowenisch

Ungelesener Beitrag von stajerka

typisch Slowenisch

Bograč


1 kg divjačine (jelen)
1 kg govedine (bočnik)
1 kg svinjine (pleče ali stegno)
2,1 kg čebule
80 dag zelene paprike (sveže)
80 dag pelatov
2 kg krompirja
5 strokov česna
5 brinovih jagod
3 lovorjevi listi
1 - 2 žlici sladke rdeče paprike - mlete
mleta kumina
rožmarin
timijan - po okusu
majaron
5 dl belega vina
5 dl rdečega vina


Najprej sesekljamo čebulo in na kocke narežemo meso. Na olju pražimo čebulo. Med praženjem jo posolimo, da se spusti. Pred koncem ji dodamo na tanke rezance narezano svežo papriko. Ker je mala količina olja, moramo skoraj neprestano mešati, da se čebula ne prižge. Ko nastane "pac", dodamo govedino, nato divjačino, malo kasneje še svinjino in dušimo tako dolgo, da meso spusti vodo in spremeni barvo. Medtem dodamo sesekljan česen, lovorjeve liste in zdrobljene brinove jagode. Nato dodamo sesekljane pelate, sladko papriko in belo vino ter pustimo, da se počasi kuha. Medtem olupimo krompir, ga operemo in narežemo na kocke ter pustimo v vodi. Nato dodamo začimbe in rdeče vino ter vodo od krompirja (po potrebi). S čilijem ne smemo pretiravati, da ne bo preveč pekoče. Pol ure pred koncem kuhanja dodamo krompir. Ko se krompir zmehča, je jed gotova.
Bild

quelle: http://www.kulinarika.net" onclick="window.open(this.href);return false;
Zuletzt geändert von stajerka am 7. Okt 2009 12:42, insgesamt 1-mal geändert.
Benutzeravatar

stajerka
Dem Forum verfallen
Beiträge: 518
Registriert: 22. Jul 2009 09:14
Slowenischkenntnisse: Fließend verstehen und sprechen
Wohnort:
Hat sich bedankt: 0
Danksagung erhalten: 0
Okt 2009 07 12:21

Re: Typisch slowenisch

Ungelesener Beitrag von stajerka

Pasulj po kranjsko


1/2 kg čebule
1/2 kg sveže paprike
4 žlice masti
6 žlic mlete rdeče paprike (sladke in ostre) ali po okusu
1 feferon
4 žlice olivnega olja
3 žlice moke
1 in 1/2 kg belega kuhanega fižola (tetovac)
1 kranjska klobasa
voda za zalivanje
sol


Skuhamo kranjsko klobaso, (za boljši okus jo lahko skuhamo v jušni zelenjavi). Na masti prepražimo nalistano čebulo in na drobno narezano papriko. Zelo malo posolimo. Pražimo toliko časa, da se dobro zmehča in razpusti. Dodamo feferon. Potresemo z mleto papriko. Premešamo. Naredimo svetlo prežganje in dodamo prepraženi čebuli in papriki. Dodamo na koleščke narezano kranjsko klobaso. Premešamo. Zalijemo z vodo v kateri se je kuhala klobasa do željene gostote.
Dodamo kuhan fižol, še malo pokuhamo in začinimo po okusu.

Bild

quelle: http://www.kulinarika.net" onclick="window.open(this.href);return false;
Zuletzt geändert von stajerka am 7. Okt 2009 12:40, insgesamt 1-mal geändert.
Benutzeravatar

stajerka
Dem Forum verfallen
Beiträge: 518
Registriert: 22. Jul 2009 09:14
Slowenischkenntnisse: Fließend verstehen und sprechen
Wohnort:
Hat sich bedankt: 0
Danksagung erhalten: 0
Okt 2009 07 12:26

Re: Typisch slowenisch

Ungelesener Beitrag von stajerka

Ričet v spomin na stare čase


500 g ješprenja
1 čebula
4 stroki česna
1 paradižnik
1 por
4 večje vejice peteršilja
1 korenje
500 g suhega mesa
3 srednje veliki krompirji
fižol v pločevinki
lovorjev list
sol
poper
argo kocka



Ješprenj za pol ure namočimo v vodo in ga nato dobro operemo.
V hladno vodo damo opran ješprenj, cel paradižnik, por in peteršilj, ki smo ju prej skupaj zavezali s sukancem, celo olupljeno čebulo, strt česen, na kolobarje narezano korenje, suho meso, lovorjev list in argo kocko, solimo in popopramo. Kuhamo uro in pol, nakar dodamo na koščke narezan krompir. Po 20 minutah odstavimo in dodamo še fižol iz pločevinke. Med kuhanjem po potrebi dodajamo vročo vodo. Preden serviramo, iz posode poberemo por in peteršilj ter čebulo.

Bild

quelle: http://www.kulinarika.net" onclick="window.open(this.href);return false;
Zuletzt geändert von stajerka am 7. Okt 2009 12:39, insgesamt 1-mal geändert.
Benutzeravatar

stajerka
Dem Forum verfallen
Beiträge: 518
Registriert: 22. Jul 2009 09:14
Slowenischkenntnisse: Fließend verstehen und sprechen
Wohnort:
Hat sich bedankt: 0
Danksagung erhalten: 0
Okt 2009 07 12:37

Re: Typisch slowenisch

Ungelesener Beitrag von stajerka

Polnjene paprike malo drugace


8 rumenih paprik
pol kilograma krompirja
250 g skute
sol, poper, česen, čebula
po želji ščepec peteršilja


Paprike operemo in jim odstranimo peščišča. Krompir narežemo na zelo majhne kockice ali pa ga nastrgamo kot jabolka. Čebulo nasekljamo, prav tako česen. Vse te sestavine zmešamo skupaj, dodamo sol, poper, peteršilj in dodamo skuto. Zelo dobro premešamo. S to zmesjo napolnimo paprike in jih zložimo v namaščen pekač, ter pečemo približno eno uro. Med pečenjem paprike obračamo, da se zapečejo z obeh strani. Ponudimo jih lahko kot samostojno jed s kislo smetano.
Paprike operemo in jim odstranimo peščišča. Krompir narežemo na zelo majhne kockice ali pa ga nastrgamo kot jabolka. Čebulo nasekljamo, prav tako česen. Vse te sestavine zmešamo skupaj, dodamo sol, poper, peteršilj in dodamo skuto. Zelo dobro premešamo. S to zmesjo napolnimo paprike in jih zložimo v namaščen pekač, ter pečemo približno eno uro. Med pečenjem paprike obračamo, da se zapečejo z obeh strani. Ponudimo jih lahko kot samostojno jed s kislo smetano.


Paprike operemo in jim odstranimo peščišča. Krompir narežemo na zelo majhne kockice ali pa ga nastrgamo kot jabolka. Čebulo nasekljamo, prav tako česen. Vse te sestavine zmešamo skupaj, dodamo sol, poper, peteršilj in dodamo skuto. Zelo dobro premešamo. S to zmesjo napolnimo paprike in jih zložimo v namaščen pekač, ter pečemo približno eno uro. Med pečenjem paprike obračamo, da se zapečejo z obeh strani. Ponudimo jih lahko kot samostojno jed s kislo smetano.

Bild

quelle: http://www.kulinarika.net" onclick="window.open(this.href);return false;
Benutzeravatar

stajerka
Dem Forum verfallen
Beiträge: 518
Registriert: 22. Jul 2009 09:14
Slowenischkenntnisse: Fließend verstehen und sprechen
Wohnort:
Hat sich bedankt: 0
Danksagung erhalten: 0
Okt 2009 07 12:51

Re: Typisch slowenisch

Ungelesener Beitrag von stajerka

Krompir z blitvo(Kartoffel mit Mangold) wird sehr gerne zu Fisch gerreicht z.b.


krompir
blitva
sol
olivno olje
česen


Krompir zrežemo na majhne koščke, prav tako blitvo. Solimo, zalijemo z vodo in kuhamo cca 15 minut (da je kuhano). Odlijemo vodo, prilijemo malo olivnega olja, sesekljan česen in še malo prepražimo.
Bild

quelle: http://www.kulinarika.net" onclick="window.open(this.href);return false;
Benutzeravatar

stajerka
Dem Forum verfallen
Beiträge: 518
Registriert: 22. Jul 2009 09:14
Slowenischkenntnisse: Fließend verstehen und sprechen
Wohnort:
Hat sich bedankt: 0
Danksagung erhalten: 0
Okt 2009 07 12:54

Re: Typisch slowenisch

Ungelesener Beitrag von stajerka

Prazen Krompir

1 kg krompirja
Cebula
4 stroki česna
4 žlice olja
sol
poper



V slanem kropu skuhamo olupljen krompir. Na maščobi dušimo česen, dodamo krompir, sol, poper. Med nenehnim mešanjem pražimo še približno 15 minut.
Tik pred serviranjem dodamo še nekaj žlic omake od pečenke.
Zraven ponudimo svinjsko pečenko.
Bild


quelle: http://www.kulinarika.net" onclick="window.open(this.href);return false;
Benutzeravatar

stajerka
Dem Forum verfallen
Beiträge: 518
Registriert: 22. Jul 2009 09:14
Slowenischkenntnisse: Fließend verstehen und sprechen
Wohnort:
Hat sich bedankt: 0
Danksagung erhalten: 0
Okt 2009 07 12:57

Re: Typisch slowenisch

Ungelesener Beitrag von stajerka

Mlinci

to je isto priloga , sehr lecker


1 kg mehke moke
5 rumenjakov
50 g olja
sol
žlica mleka
mlačna voda

Iz sestavin ugnetemo testo in ga pustimo nekaj časa počivati. Po počivanju oblikujemo 6 hlebčkov, ki jih razvaljamo na okroglo, a ne prav na tanko, nekako tako, kot za rezančno testo, za nožev rob debelo. Spečemo jih na običajnem pekaču* vnaprej na 180 stopinj segreti pečici.
Pečeni morajo biti svetlo rumeni in napihnjeni - mehurčasti, kar se vidi tudi na sliki. Ohlajene nalomimo na kosce ter jih polijemo v skledi s slanim kropom. Ko se zmehčajo, morebitno odvečno vodo odlijemo.
Dobro odcejene lahko zabelimo z ocvirki ali zaseko; s popraženo čebulo, lahko tudi z malo juhe, razredčeno sladko smetano ali pa jih zabelimo s pri peki gosi ali race nateklo maščobo.

*Zelo primerni so večji teflonski pekači za peko pic.
Bild

quelle: http://www.kulinarika.net" onclick="window.open(this.href);return false;
Benutzeravatar

stajerka
Dem Forum verfallen
Beiträge: 518
Registriert: 22. Jul 2009 09:14
Slowenischkenntnisse: Fließend verstehen und sprechen
Wohnort:
Hat sich bedankt: 0
Danksagung erhalten: 0
Okt 2009 07 13:00

Re: Typisch slowenisch

Ungelesener Beitrag von stajerka

Paprike s krompirjem


800 - 1000 g krompirja
4 - 6 rumenih, srednje velikih paprik
4 jušne žlice kisle smetane oz. po okusu
1 čajna žlica vegete
poper, sol

Za preliv:
2 - 3 dl kisle smetane, 1 dl mleka

Paprike operemo, naredimo odprtino, očistimo semen in posušimo.
Krompir očistimo in ga na strgalnik strgamo v posodo z vodo. Ga odcedimo in damo na vroče olje (2 - 3 jušne žlice), dodamo 4 jušne žlice kisle smetane, 1 čajno žlico vegete, popramo in solimo po okusu ter ga z občasnim mešanjem pražimo 5 - 8 minut.
Vzamemo z ognja in nadevamo paprike ter jih polagamo v naoljeno ognjevarno posodo. Če vam je ostalo kaj krompirja (ponavadi ga), ga razporedite okrog paprik po posodi. Damo ga v pečico, predhodno segreto na 200 stopinj in pečemo 35 -45 minut (odvisno od pečice in okusa po zapečenosti) s tem da zmanjšujemo temperaturo do 175 stopinj.
Vzamemo iz pečice in prelijemo z 2 - 3 dl kisle smetane razredčene z 1 dl mleka. Damo nazaj v pečico in zapečemo do konca.
Bild

quelle: http://www.kulinarika.net" onclick="window.open(this.href);return false;
Benutzeravatar

Tom
Forumsüchtig geworden
Beiträge: 2723
Registriert: 20. Jun 2009 22:50
Geschlecht: männlich
Slowenischkenntnisse: Umgangssprachlich (Smalltalk)
Wohnort: Schwaobaländle
Hat sich bedankt: 98 Mal
Danksagung erhalten: 173 Mal
Slovenia
Okt 2009 07 21:26

Re: Typisch slowenisch

Ungelesener Beitrag von Tom

stajerka , Du weißt gar nicht was Du anrichtest... :lachend:
Habe einen Bärenhunger bekommen, als ich die Rezepte sah . Jam jam. Ist das Leben nicht schön?


Gruß
Tom
Manche Leute drücken nur ein Auge zu, damit sie besser zielen können.
Benutzeravatar

Trubar
Schreibt hin und wieder
Beiträge: 24
Registriert: 31. Okt 2009 16:33
Geschlecht: männlich
Slowenischkenntnisse: Fließend lesen und schreiben
Wohnort:
Hat sich bedankt: 0
Danksagung erhalten: 0
Dez 2009 02 21:42

Re: Typisch slowenisch

Ungelesener Beitrag von Trubar

Triglav hat geschrieben:ist das jetzt eine typische kroatische Spezialität? Sicher mit viel Vegeta?



Vegeta hat dieses Jahr 50-jähriges Jubileum; wer kenn die Tante Vegeta nicht?

Hallo,

ich kann nur vom "normalen" Vegeta abraten, da es Glutamat (Geschmacksverstärker mit psycho?toxischer Wirkung) enthält.
Es gibt inzwischen auch Vegeta "natur"
Antworten

Erstelle einen Zugang oder melde dich an, um zu kommentieren

Du musst registriert sein, um kommentieren zu können

Erstelle einen Zugang

Kein Mitglied? Registriere dich jetzt
Mitglieder können kommentieren und eigene Themen starten
Kostenlos und dauert nur eine Minute

Registrieren

Anmelden

Wer ist online?

Mitglieder in diesem Forum: 0 Mitglieder und 0 Gäste